Vilken ras ska jag köpa?

Vill du ha hund men vet inte vilken ras du borde köpa? Läs igenom den här texten så kanske du har kommit närmare ett svar. 

Vilken energinivå har du?

Olika raser har olika behov, det är givet. Du måste själv komma fram till vilken energinivå du ligger på: gillar du att ta millånga vandringar eller är du mer av en soffsittare? Man behöver inte vara en väldigt aktiv människa för att äga hund, men du kommer inte att göra en schäfer lycklig om du tvingar den att sitta inne hela dagen. Då kanske det passar bättre med en engelsk bulldog eller sankt bernard.

Hur viktigt är lydnad?

Vissa hundar har lättare att lära än andra. En del raser är väldigt självständiga i sitt beteende och kan vara svåra att få så pass lydiga att de alltid kommer på inkallning: såsom Akitahundar. Colliehundar är kända för att vara väldigt lättlärda och detsamma gäller även mindre aktiva hundar som bichon frisé och mops.

Hur bor du?

Bor du mitt inne i stan så kanske inte din norska älghund trivs lika bra som din greyhound. Bor du litet måste du gå ut och gå oftare med spets- och vallhundar eftersom de vill ha mycket plats och springa runt. Hundar som saluki och irländsk varghund är stora men behöver inte mycket plats, de har även inte så stora aktivitetsbehov så några promenader i stan eller i en park kan räcka gott och väl.Som du förstår handlar det inte bara om vilka hundar du tycker är söta: du måste även se till att hunden trivs så bra som möjligt och får sina behov mött. Det betyder att du kanske måste se efter en ny ras eller vara beredd på en stor livsomvändning.