Kost för hundar

1894342-miniature-doberman-toy-pinsher-puppy-dogAlla hundägare vet nog att hundar inte är direkt kräsna med vad de väljer att äta, de kan stoppa i sig nästan vad som helst, problemet med detta är att det finns mycket en hund inte alls borde äta.För en bra tillväxt är det viktigt att man håller sig till en bra kost för hundar. Hundar skiljer sig ju som bekant från varandra ganska mycket, det är till exempel en ganska ordentlig storleksskillnad mellan en chiuaua och en grand danois och detta har naturligtvis en stor inverkan på hur mycket mat de behöver.Men mer än så har olika hundraser olika näringsbehov, vissa är nöjd med tre måltider per dag medan andra endast behöver två eller till och med ett. Hundar kan ha samma viktreaktion på fel kost som vi människor, de kan löpa samma risk för övervikt som vi gör. För mer om detta kan man besöka Agria, de har en mycket bra artikel om detta.Precis som människor kan hundar också dra nytta av olika kosttillskott både som valp och som vuxen. Ett sådant tillskott är glukosamin, detta är ett ämne som hundar själva producerar normalt sett, men för mycket aktiva eller äldre hundar är det inte alltid som hundens kropp hinner med att producera tillräckligt med glukosamin, detta kan då orsaka ledbesvär.Kosttillskott kan också vara bra att använda om man lagar egen mat till hunden istället för att köpa hundfoder, det foder man köper i butiken är normalt sett berikat med olika mineraler och vitaminer som hunden har behov av.Som vi nämnde i början av artikeln finns det även en hel del saker som hundar inte borde äta, listan kan göras lång och det man kan ibland tycka att det är ett under att hundar lyckas hålla sig friska. Igen kan man vända sig till en artikel från Agria där de listar några av de farligare ämnena.

Färskfoder eller rawfoder som det ibland kallas är relativt nytt inom foderutbudet och även där finns en djungel av olika märken och kvalitéer. Det kan dock vara lite enklare att välja bland utbudet då det är så pass mycket mindre ingredienser än i ett torrfoder.  Fodret ska inte innehålla några som helst spannmål utan bara innehålla köttprodukter rakt igenom. Den råa maten som du planerar att utfodra hunden med ska lukta gott och inte ha någon skämd lukt i typ med jäst eller ruttet kött.

Hundens mage är relativt kort och är gjord för att äta kött, därför anser jag att det är bättre att man tillsätter vitaminer än lägger till grönsaker. Något som vi sett när vi utfodrat hundarna är att de gillar mjuk mat bättre än hårda kulor för att sedan gå över till ett hårt ben. Man kan likna det med att vi själva äter en måltid för att sedan borsta tänderna för att rengöra dem.