Husdjur

Tjatar barnen, känns hemmet tomt eller har du alltid suktat efter en liten katt? Att skaffa husdjur kräver mer än vad man kanske tror, och är de till barnen får man nog räkna med att ta hand om dem själv ändå. Nedan följer några tips på vad man bör tänka på innan man skaffar ett husdjur.

Katt

katter

Att ha en katt är först och främst otroligt mysigt och givande. Det är till och med vetenskapligt bevisat att harmoniska hormoner utsöndras av att klappa en katt – så vad har man att förlora? Allt är dock inte blommor och regnbågar, man måste tänka på en hel del såsom att sköta kattlådan, köpa rätt kattmat och att lära katten att inte klösa på vissa möbler och så vidare. En bra sida för dig som ska skaffa katt är supercat.se, där finns många bra produkter som behövs. Just denna vecka har de erbjudande på en kattbädd, perfekt för att lära katten att inte sova i sängen. I övrigt är det bra att tänka på att katter lever länge och kräver sällskap – att lämna den själv för att du reser ofta är inte schysst. Katter gillar inte förändring, och en flytt kan ta hårt på dem. Tänk även på att de stökar till lite – att jaga ligger ju i deras natur. Räkna med att mattan är skrynklig och skorna omkull – köp även lite leksaker de kan busa med.

Kanin

Kanin är vanligen ett husdjur man köper till sina barn. Precis som med en katt måste man se till att ha tid och pengar att ägna djuret. Det som kostar pengar är allt som kaninen behöver – hö och andra saker till buren, mat och rengöringsverktyg. Buren ska rengöras och höet bytas helst en gång i veckan. Kaniner trivs alltid bättre utomhus, och en stor utebur på sommaren är det bästa alternativet, men se till attt det finns en innerdel där den kan vara ifred. Buren bör minst vara 100 x 50 x 50 cm (gärna större om den är utomhus) och regelbundna promenader i koppel är att rekommendera.marsvin

Marsvin

Innan man skaffar ett marsvin finns det en del grejer att kolla. Var noga med att det är friskt – kolla tänderna och så att pälsen är mjuk och glansig. När man tar hem det ska man låta det vara lite för sig självt i buren innan man börjar klappa det, så att det kan känna sig tryggt. Ta gärna med grejer från den förra buren som den gillar. Ge regelbundet med kärlek så ska det nog gå bra!

Undulater

undulaterUndulater är en av de vanligaste burfåglarna i Sverige och kan leva upp till 15 år. Tyvärr har livslängden på dagens fåglar minskat och har nu ett normalt livsspann på 6-8 år. Då undulater är ett flockdjur bör de helst inte vara ensamma men till en början kan det vara givande att bara äga en fågel.  Börja med att ge den uppmärksamhet och träningen tills den blir tam och när är man väl nått punken så bör man köpa en till. Den nya fågeln blir enklare tam då den tar av den första och börjar tidigt förstå att vi människor är en del av flocken.  Annat att tänka på är att de behöver en tillräckligt stor bur så att de kan flyga i den. Bortsett från det bör man även ha naturgrenar som de kan sitta på och leksaker som de kan hålla sig upptagna med.