Hundsporter

shutterstock_125750228Det finns ett flertal hundsporter som utövas flitigt av en trogen skara människor med sina hundar, i en del tar husse eller matte en ganska stor roll och i andra är nästan allt upp till hunden själv att klara av.

Greyhound racing

Även känt i Sverige som hundkapplöpning. Detta är troligtvis det största hundsporten i världen, även i Sverige finns det 11 banor för Greyhound racing. För bara ett antal år sedan fanns det omkring 650 aktiva utövare av sporten tillsammans med cirka 1000 aktiva kapplöpningshundar.

Agility

Agility är också en väldigt stor hundsport, här gäller det för hunden att ta sig runt en hinderbana på tid. Hindren inkluderar saker som tunnlar, murar, långhopp, slalom, gungbrädor och liknande. Här tävlar man även i klasser beroende på hur stor hunden är.

Flyball

Flyball kommer från USA och är en sport där hunden ska tillryggalägga en viss sträcka fram till en liten låda med en pedal på. När de sedan tycker ned denna pedal flyger det iväg en boll som hunden ska fånga och ta tillbaka till startlinjen. Man tävlar två lag mot varandra där varje lag har 4 hundar.

Hundutställning

Kanske inte alla ser hundutställning som en sport i det traditionella avseendet, men det klassas som en tävling och blir därför en del av hundsport. Här gäller det att ha en hund som så väl stämmer över med avelsidealet för just den rasen som möjligt.