Helinkas http://helinkas.se Om att skaffa husdjur av olika slag Tue, 21 Sep 2021 10:48:28 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Din hunds bästa http://helinkas.se/din-hunds-basta/ Tue, 21 Sep 2021 10:48:28 +0000 http://helinkas.se/?p=214

Nu har du äntligen fått hem din nya bästa vän. Det finns ett par grundläggande saker du bör tänka på som nybliven hundägare, för nu ska du lägga grunden för en fantastisk relation med din hund och det är ditt ansvar att se till att din hund är glad och välmående.

Mat och träning

Maten är viktig. Precis som för oss, så påverkar maten hela hundens kropp och organ. Satsa på ett helfoder så kan du känna dig trygg med att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver. Tänk också på att många av våra vanliga födoämnen kan vara skadliga för din hund, så basera inte hundens näringsintag på familjens rester.

Träning är en annan viktig pelare. Du vill ha en följsam hund som lyder dina kommandon, så att träna enkla saker som ligg, sitt och fot är bra. För att aktivera din hund finns det även flera hundsporter som är bra för både kropp och hjärna.

Skötsel

När det gäller din hunds hälsa finns det mycket att tänka på. För det första behöver du ordna med vaccinationer och avmaskning och för det andra så glöm inte vardagliga saker som pälsvård och kloklippning. Dessutom behöver du borsta hundens tänder för att undvika infektioner och dålig munhygien. Läs mer på nätet för att hitta allt du behöver.

 

]]>
För dig som planerar att köpa akvarium http://helinkas.se/for-dig-som-planerar-att-kopa-akvarium/ Fri, 17 Sep 2021 07:37:01 +0000 http://helinkas.se/?p=211

När det gäller att köpa akvariefiskar är det vissa saker du måste ha i åtanke. Det finns många arter som kräver olika saker, och därmed olika egenskaper i akvariet, och därför är det inte alltid helt lätt att veta var du ska börja eller hur du ska gå till väga. Men oroa dig inte, för vi har några värdefulla tips!

Fiskar med olika behov

Vi rekommenderar att börja med att lära dig mer om de fiskar du är intresserad av. Vissa arter vill exempelvis ha mycket tomrum runtomkring sig, medan andra föredrar mer sällskap och mindre utrymmen. Vissa kräver även särskilda ljus och temperaturer som måste regleras med akvarietillbehör. Det finns också arter som vill gömma sig i växtligheter eller grottor, och många vill kunna gräva ner sig. Det finns alltså en del aspekter att kika på innan du väljer akvarium.

Något som kan vara bra är dock att välja att köpa akvarium online, då du på så sätt kan hitta det med de egenskaper som passar dig och de fiskar du vill ha bäst. På så sätt kan du också hitta billiga priser och på samma gång handla hem de tillbehör du behöver. Dessa kan exempelvis vara särskilda dekorationer, växter, vattentester, algmedel eller odlingstillbehör.

]]>
Drömmen om att köpa en häst http://helinkas.se/drommen-om-att-kopa-en-hast/ Mon, 25 Jan 2021 14:38:07 +0000 http://helinkas.se/?p=206

Drömmer du om att köpa en egen häst eller är du förälder till en hästälskare som ständigt tjatar om att få sin dröm uppfyllt. Oavsett så är det ett stort beslut som oftast är mycket kostsam. Här har vi samlat lite råd och tankar som du kan ha med dig i beslutsprocessen. 

Att köpa själva hästen är oftast förknippat med en större summa pengar, men även om dessa pengar redan sitter på kontot så är det snarare all utrustning och kringkostnader som är det som får många att tveka. Oftast är hästköpare vana ryttare som redan har all personlig utrustning som krävs för att utöva sporten. Men hästen behöver också en hel del utrustning som många gånger också kan behöva vara specialanpassade. Faglasang.com har ett stort utbud av produkter till hästen, allt från täcken till sadlar och borstar. Har du tur så kanske du kan få med eller betala lite extra för att ta över utrustning från den förra ägaren av hästen. Att köpa begagnat kan många gånger vara det enda sättet att få råd med allt som behövs.

Men de löpande kostnaderna för att äga en häst kan många gånger kännas lite överväldigande för en normal löntagare. Hästen behöver stallplats, mat och försäkring som kommer att vara löpande utgifter oavsett hur mycket tid du har med din häst. En stallplats utanför storstadsregionerna brukar kosta några tusen i månaden, därtill behöver du foder och försäkring brukar kosta strax under tusenlappen per månad. Så att ha häst är en löpande utgift som kommer att kosta dig flera tusen per månad. Självfallet så går det att pressa ner kostnader genom att leta efter billigare stallplatser och kapa kostnader för försäkring genom att ha hög självrisk, men kostnaderna är viktiga att bilda sig en uppfattning om innan man knyter an till en egen häst. Kanske kan alla pengar ge mer på en ridskola eller så kan du börja med att vara medryttare hos en annan hästägare.

 

]]>
Din hund och vintertider http://helinkas.se/din-hund-och-vintertider/ Thu, 29 Oct 2020 12:36:20 +0000 http://helinkas.se/?p=186

Hundar slutar inte behöva promenader bara för att vintern kommer. Men samtidigt kan vintern också komma med en del utmaningar och faror för hundar. Här tittar vi på vad du kan göra för att hålla din hund säker när snön och kylan kommer.

Hundars tassar och vägsalt

Om du bor i ett område som rutinmässigt saltas under vintern för att motverka halka är det extra viktigt att du tvättar tassarna på din hund ordentligt efter varje promenad. Om inte kan huden på tassarna nämligen spricka.

Vintertäcke hjälper att hålla värmen

En del hundraser behöver också lite extra skydd när det blir kallt ute och då kan det vara klokt att investera i ett bra vintertäcke. Det är dock viktigt att du väljer rätt storlek så det varken är för litet eller för stort.

Reflex för att synas tydligt

När du är ute med din hund på vinter kan det ofta vara mörkt ute också. Med de få soltimmar vi får här uppe i norr är det viktigt att både du och din hund bär reflexer så andra tydligt kan se er när ni är ute.

Var sparsam med tvättningstillfällen

Att tvätta hunden kanske är något du gör mer eller mindre regelbundet. Men när vintertider kommer kan det vara bra att undvika detta. Anledning bakom dem är att tvätten kan avlägsna pälsens naturliga skydd mot både uttorkning och kyla.

]]>
Att ha fiskar som husdjur http://helinkas.se/att-ha-fiskar-som-husdjur/ Tue, 27 Oct 2020 13:41:18 +0000 http://helinkas.se/?p=202

Många drömmer om att skaffa husdjur, men är tveksamma inför ansvaret som medföljer. Oavsett vilket husdjur du väljer krävs det att de får mat och sköts om på rätt sätt. Ett relativt lättskött husdjur är fiskar och det viktigaste är att du har ett akvarium som är stort nog. Det är lättare att få en bra balans på akvarievattnet om du har ett stort akvarium.

Handla tillbehör på nätet

Du kan handla akvarium, fiskfoder och prydnadssaker till fiskarna på nätet. Då får du de smidigt levererade hem och kan sedan få i ordning allt innan du väl köper fiskarna. Vattnet kräver regelbunden rengöring och du måste också byta ut vattnet regelbundet. Om vattnet inte är friskt och mår bra kommer inte fiskarna må bra heller. Växter är till stor hjälp för att behålla en bra balans i akvarievattnet.

Få dina fiskar att trivas

Det är viktigt att du väljer fiskar som trivs tillsammans och det är klokt att rådfråga en specialist om du är osäker själv. Du kan välja fiskar som har olika levnadssätt, till exempel några arter som bor på botten och andra som håller sig högre upp i akvariet. Se också till att du inte överbefolkar ditt akvarium, varje fisk ska ha gott om utrymme i akvariet.

]]>
Att tänka på när du tränar din hund http://helinkas.se/att-tanka-pa-nar-du-tranar-din-hund/ Sat, 30 May 2020 11:26:22 +0000 http://helinkas.se/?p=181

Träning är något alla hundägare sysslar med i någon utsträckning. Allt från att lära hunden att göra sina behov utomhus till att lära den apportera eller andra trick. Om det finns något du skulle vilja lära din hund finns det säkert sätt att nå detta mål. Men det gäller att du gör det på rätt sätt.

Ta hjälp av experter

Har du aldrig sysslat med någon seriös hundträning tidigare kan det vara svårt att veta hur du kommer igång på bästa sätt. Men som tur är finns det en hel del litteratur från experter som du kan dra nytt av. De hjälper dig att strukturera och effektivisera träningen så att den blir både givande och rolig. Om du känner att du behöver mer hjälp än så kan du utforska möjligheterna att gå en kurs tillsammans med din hund.

Var konsekvent

Genom träningen är det väldigt viktigt att du är konsekvent i dina handlingar. Om du alltid gör samma sak på samma sätt är det mycket lättare för hunden att förstå vad det är som händer. De lär sig mycket enklare vilken respons som är önskvärd och du kan på så sätt skapa ett positivt beteendemönster. Men detta gäller så klart inte bara för hur du agerar under träningen, utan även i vardagen.

Belöna bra beteende

När hunden uppför sig väl och svarar på kommandon är det under både träning och efteråt viktigt att uppmuntra detta genom positiv förstärkning. Detta kan ta många olika former, som godbitar, leksaker eller bara gammal hederlig kärlek. Var dock väldigt försiktig att aldrig belöna dåligt beteende då detta bara skapar förvirring för hunden.

]]>
Katter och deras sitt- och liggplatser http://helinkas.se/katter-och-deras-sitt-och-liggplatser/ Tue, 13 Feb 2018 09:41:53 +0000 http://helinkas.se/?p=168

Alla kattägare är säker väl medveten om hur mycket tid deras katter spenderas liggandes. De har säkert några favoritplatser att ligga på också. För att ha ett väldigt kattvänligt hem kan det dock vara bra att tänka på var man ger dem bra möjligheter att ligga på.

En sak de flesta katter kommer att försöka leta åt är platser ganska högt upp som de kan både sitta och ligga på. Dessa fungerar inte bara som bekväma platser för dem utan även utkiksplatser där de lätt kan hålla koll på allt som händer i sin omgivning. Dessa utkiksplatser kan vara en sådan man sätter upp själv eller bara något som redan finns i hemmet, som en bokhylla. Se bara till att katten lätt kan ta sig upp dit.

Fönster blir också snabbt favoriter. Detta ger katten chansen att ägna sig åt aktiviteter som att spana på fåglar, något som många katter finner fascinerande. Detta är för övrigt något man kan uppmana till genom att hänga upp talgbollar i närheten av fönstret, i ett träd eller liknande. Ännu en anledning till varför fönstret kan bli så populär är om man har element under som gör det till en varm och skön plats. Se bara till att vara försiktig med vad mer som ställs uppe på fönsterbrädan.

När det dock gäller att ta en tupplur vill katten gärna vara ostörd och skyddad. Av denna anledning hittar man dem ofta under soffan, sängen, fåtöljen, inne i garderober och liknande. Vill man göra det extra bekvämt för katten kan man se till att lägga ut en filt eller något under de mer lättåtkomliga platserna. Se då även till att dammsuga där emellanåt så det inte samlar så mycket damm. Filten är även något som katten kommer att märka med sin egen doft, vilket skapar en ännu starkare känsla av trygghet för katten.

]]>
Roliga presenter till hunden http://helinkas.se/roliga-presenter-till-hunden/ Tue, 28 Jun 2016 05:23:34 +0000 http://helinkas.se/?p=132 plastic-toy-for-dog-close-up

När du köper presenter till hunden är det första man ska tänka på vilken ålder, ras och vilken aktivitetsnivå det är på hunden för att hitta rätt leksak till den.

Det finns ett stort utbud av leksaker till din hund och det gäller att tänka på vad hunden tycker om. Det är genom att leka med hunden som den utvecklas och lär sig och när den får leka med husse eller matte så lär den sig samtidigt knyta an till sin ägare. Säkerheten är alltid viktigast, de måste ha rätt storlek så inte hunden kan svälja den, se till att den inte har lösa delar som lätt kan gnagas bort och håll alltid koll så att den är hel. Så fort den börjar att gå sönder så bör man byta ut den så det inte leder till skador i tarm eller kvävning.

Många hundraser har olika saker de är bra på, har man till exempel en retriever som tycker det är roligt med apportering så fungerar en mjuk frisbee, boll (gärna med rep i änden så den studsar mer oregelbundet) eller ett gosedjur som de kan bära i munnen vara en uppskattad leksak. Jakt och spårhundar gillar att använda nosen så göm, lämna ett doftspår och låt dem leta och belöna med något gott när de hittat det den söker. Olika tuggleksaker i gummi eller ben brukar vara uppskattade hos alla hundar och är bra för tänder och munnens hygien.

Har du en klurig och intelligent hund så passar en aktivitetsleksak kanske bättre, det ger hunden möjlighet att utvecklas genom att lösa olika problem, tänka och ta initiativ. Det kan också vara stärkande för försiktiga och blyga hundar för att bygga deras självförtroende och stimulera mer aktiva hundar så de blir mer harmoniska. Man ska alltid ha hunden under uppsikt, se att det blir rätt och om möjligt öka svårighetsgrad när det blir alldeles för lätt.

Det finns mycket att lära om sin hund genom att leka med den. Ta inte fram alla leksaker på en gång utan byt gärna ut leksakerna efter några veckor, ta fram nya och överraska och håll intresset uppe för lekarna och ha roligt med din vän.

]]>
Skaffa fler husdjur http://helinkas.se/skaffa-fler-husdjur/ Mon, 27 Jun 2016 12:46:30 +0000 http://helinkas.se/?p=147 pets dog cat bird rabbit_285209249

Att äga hund är ett stort ansvar, men ska inte vara ett hinder. Vill man skaffa fler husdjur är det helt klart möjligt, men man kan behöva förändra några saker i sin vardag. 

Fiskar

Det absolut enklaste husdjur att kombinera med andra är fiskar. De behöver inte interaktion alls med hunden och klarar sig bra så länge man matar dem och rengör akvariet då och då. Det krävs dock lite tid att sätta sig in i ämnet av att vara fiskägare. Det finns alltför många som bara köper tillbehören och fiskarna och sedan får allt sköta sig själv. Man glömmer saker som att växterna måste få rätt sorts näring och, man kan inte köpa vilka fiskarter som helst och placera dem i samma akvarium. Välj inte fiskar bara för att det är dekoration eller för att är lätt att ha tillsammans med hund, tänk till en extra gång på vilket ansvar som krävs.

Katter

Detta kan vara ett problemområde. Fördelen brukar vara att katten var husdjur innan hunden, inte tvärtom. Eftersom katter är mycket närmare sitt otämjda, historiska jag, så kan man inte träna dem som man kan med hundar. Katter är dock anpassningsbara, men det gäller att hunden är vänligt inställd till katten. Det passar inte att skaffa katt om hunden har mycket jakt i sig. Sedan ska man gärna ta en kattunge så denna får växa upp med hunden som sällskap. Det hela handlar om hur väl man känner sin hund. Och att ge parterna tid under tillvänjningsperioden.

Häst

Häst och hund kan komma överens så länge man introducerar dem på ett positivt sätt och känner till deras personligheter. En nervös eller skygg häst kommer inte att uppskatta en hund som har lätt till skall eller som gillar att busa lite mer framfusigt. Samtidigt måste man vara säker på att hunden inte kommer att bli rädd för hästen. Men oftast brukar hästar och hundar fungera fint tillsammans. Man kan till och med rasta dem tillsammans så länge man är 100 % säker att hunden och hästen lyssnar på dig och dina kommandon.

 

]]>
Hundar och motion http://helinkas.se/hundar-och-motion/ Mon, 11 Jan 2016 14:41:03 +0000 http://helinkas.se/?p=124 dogs running

En hund kommer att tvinga dig upp från soffan och ut ur huset flera gånger om dagen. Men motionen för hunden kan ta flera former. 

Först ser man motionen utefter rasen och därefter personligheten. Det finns alltid högaktiva raser som har en latare personlighet och lågaktiva raser som aldrig blir trött. För den här artikelns skulle håller vi oss till rasen.

Högaktiva hundar behöver mycket motion. De passar bäst i familjer som redan är väldigt aktiva. Man ska inte skaffa en hund med höga motionskrav om man är ganska lat. Hundar som schäfrar kan behöva upp till tre timmar motion om dagen, varje dag.

Istället för milslånga promenader kan man byta ut en promenad mot något annat. Många väljer agility eftersom det är roligt för hund och ägare samt är perfekt mental träning för hunden. I agility lär man hunden att springa med en längs en bana med hinder. Början kräver mental träning, tills hunden vet hur den ska tackla alla hinder. Sedan är det er kombinerade motion som avgör om ni är tillräckligt bra och snabba för att träna.

Har man en lågaktiv hund behöver man bara ta ut den på kortare promenader så den få gå på toaletten och se världen. De uppskattar flera men korta promenader istället för en lång. Många små hundar, som bulldog och mops, är inte byggda för långdistans och vill hellre bara ha roligt utomhus en stund. Lek med hunden på bakgården eller i skogen, det räknas som en promenad och hunden har nog mycket roligare när ni lekar ihop än att gå runt ett asfalterat kvarter.

Kom ihåg att mängden motion också ska justeras utefter hundens ålder. Små valpar ska inte motioneras hårt eller länge. Om ni tar en promenad för att lära den att gå i koppel, kan ni gärna bära valpen.

]]>