Barn och hundar

Någon ”barnvänlig” ras finns inte, utan det är upp till de vuxna att skapa goda förutsättningar för en fin relation mellan barn och hund.

Det finns många olika åsikter om barn och hundar passar tillsammans. Riktigt små barn har inte själva den förståelse som krävs för att på egen hand umgås med en hund. Det är lätt att de skadar hunden och då finns det risk för att den försvara sig och biter. Men tillsammans med en uppmärksam vuxen brukar det fungera alldeles utmärkt. Lite äldre barn som får lära sig hur man uppför sig tillsammans med hundar brukar få en fin kontakt med sin fyrbente vän. En relation som de kan ha glädje av under en stor del av sin uppväxt.

När man funderar på att skaffa hund och har mindre barn i familjen, så bör man undvika småväxta raser. Barnen vill ofta bära hunden och då är det lätt att de tappar ned den. Små hundar är känsliga och skadas lätt. Välj hellre en lite robustare sort, men var ändå noga med att barnet inte gör hunden illa. Både för barnets som för hundens skull. Små barn och hundar ska aldrig lämnas tillsammans utan uppsikt.

En hund kräver mycket tid och engagemang. Att vara hundägare är ett livslångt åtagande med uppfostran, kärlek och dagliga promenader. Om man köper en hund till sitt barn för att de ska få lära sig att ta ansvar genom att ta del i hundens omvårdnad, får man räkna med att göra en hel del själv. Barn tröttnar ofta snabbt och löften om att alltid gå ut med hunden innan skolan är säkrast att ta med en nypa salt. Det behöver finnas tid och ork för den nya fyrbente familjemedlemmen. Och föräldern är alltid den som bär det yttersta ansvaret även om barnet är en tonåring. Men under rätt förhållanden så blir hunden en värdefull tillgång och en källa till glädje, livet ut.