Att tänka på när du tränar din hund

Träning är något alla hundägare sysslar med i någon utsträckning. Allt från att lära hunden att göra sina behov utomhus till att lära den apportera eller andra trick. Om det finns något du skulle vilja lära din hund finns det säkert sätt att nå detta mål. Men det gäller att du gör det på rätt sätt.

Ta hjälp av experter

Har du aldrig sysslat med någon seriös hundträning tidigare kan det vara svårt att veta hur du kommer igång på bästa sätt. Men som tur är finns det en hel del litteratur från experter som du kan dra nytt av. De hjälper dig att strukturera och effektivisera träningen så att den blir både givande och rolig. Om du känner att du behöver mer hjälp än så kan du utforska möjligheterna att gå en kurs tillsammans med din hund.

Var konsekvent

Genom träningen är det väldigt viktigt att du är konsekvent i dina handlingar. Om du alltid gör samma sak på samma sätt är det mycket lättare för hunden att förstå vad det är som händer. De lär sig mycket enklare vilken respons som är önskvärd och du kan på så sätt skapa ett positivt beteendemönster. Men detta gäller så klart inte bara för hur du agerar under träningen, utan även i vardagen.

Belöna bra beteende

När hunden uppför sig väl och svarar på kommandon är det under både träning och efteråt viktigt att uppmuntra detta genom positiv förstärkning. Detta kan ta många olika former, som godbitar, leksaker eller bara gammal hederlig kärlek. Var dock väldigt försiktig att aldrig belöna dåligt beteende då detta bara skapar förvirring för hunden.