Aktiviteter med hunden

DalmatinerAlla hundraser har sina unika egenskaper och behov. En del behöver rastas och springa långa sträckor varje dag medan andra framförallt måste stimuleras intellektuellt med olika lekar.

Innan man köper hund kan det därför vara genomtänkt att läsa på om de olika raser man funderar på för att se om hundens behov stämmer överens med vad man förväntar sig kunna ge hunden i både tid och uppmärksamhet.

Att gå promenader är nog den vanligaste aktiviteten som hundägare gör med sina hundar. Det handlar inte enbart om att människans bästa vän har behov av att springa och röra på sig utan även att det är ett tillfälle då den får göra sina behov. Ute på promenaden är det många som tränar på apport vilket betyder att man kastar ett föremål så långt man kan för att hunden sedan ska springa och hämta den. På vissa hundar är det extremt enkelt att lära dem hämta sakerna medan det hos andra är näst intill omöjligt.

En annan aktivitet som är vanlig är spårning/sökning. Hunden får då vara i ett annat rum några minuter medan man gömmer godis. Sedan är det hundens uppgift att leta upp det. När det gäller spårning kan hunden även försöka följa spåren fram till godiset. När det kommer upp till tävlingsnivå är agility vanligt. Agility är banhoppning för hundar där man som hundägare springer bredvid/framför hunden för att visar hur den ska hoppa, krypa och zick-zacka sig igenom banan. Man tävlar i tre olika klasser och vilken klass man tillhör beror på hundens mankhöjd.