Agility – banhoppning för hundar

Att träna sin hund för agility kan vara väldigt jobbigt och intensivt, men också roligt och spännande. Sporten kommer från England, och kom till Sverige någon gång i mitten på 80-talet. I dag finns det många utövare och stora tävlingar i agility.

Det finns tre olika klasser när man tävlar i Sverige, small, medium och large. Och det är storlekarna på hundarna som avgör vilken klass man tävlar i. Vad som vanligtvis brukar ingå som hinder är, balansbom, däck, tunnlar, slalom, bord, hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Det är domarna som brukar lägger banorna och de ser olika ut från tävling till tävling. Och den hund som har sprungit runt på snabbast tid med minst fel vinner.

Reglerna för agility är som följer:

  • För att inte bli diskvalificerad måste hunden ta alla hinder från rätt håll och i rätt ordning.
  • Hunden får inte riva några hinder.
  • Hunden får heller inte stanna upp inom hoppavståndet för det uppkommande hindret. Inte heller får den springa förbi ett hinder.
  • Om hunden och föraren kommer i kontakt med varandra blir de diskvalificerade.
  • Hundar tillåts smita iväg, detta kan hända då hunden vill hälsa på människor eller hundar utanför banan, men kommer den inte tillbaka inom en angiven tidsram blir hund och förare diskvalificerad.
  • En hund som smiter in på en tävlingsbana under en annan hunds tur blir också diskvalificerad.
  • Hunden får eller inte utföra sina behov inne på banan, detta leder även till diskvalificering.
  • Föraren får inte ha någon belöning till hunden synlig i handen under loppets gång, men får dock uppmuntra hunden så mycket de bara vill.

Själva träningen innebär att man övar in de respektive momenten bland hindren, det gäller att lära hunden att ta sig över eller genom de olika hindren och det är nog den lättare delen. Att senare kunna kommunicera med hunden så den springer rätt väg från ett hinder till ett annat  kan vara mer komplicerat. Men träning ger färdighet.

Vad behöver man då för utrustning, ja hunden behöver ju inget extra. Däremot för själva träningen så behövs det olika hinder och tunnlar att krypa igenom, du får en del tips om du kollar in Youtubeklippet här nedanför. Du som husse eller matte kan behöva ordentliga kläder som till exempel byxor med många fickor för att kunna ha lite olika saker, hundgodis bland annat, med dig både på träning och tävling. Att ha någon rejäl väska eller ryggsäck att förvara extra kläder, matsäck eller vad du nu behöver när du tävlar eller tränar kan också vara bra att ha.